
Länge leve de gamla spannmålen!
Niklas Dagman är lantbrukare på Markusgården i Täng utanför Grästorp på Västgötaslätten. Gården nämndes första gången skriftligen året 1642 och Niklas är nu åtminstone den 13:e generation av samma släkt som har drivit gården sedan dess. Mycket tyder dock på att människor har bott och odlat här sedan mycket längre tid. Bakom nuvarande ladugården hittades en gång 26 stenyxor och fornminnen finns lite varstans på platsen. På Markusgården förenas tradition med nytänkande, sedan 25 år odlas det ekologiskt och sedan några år tillbaka även biodynamiskt.
På gårdens ca 100 hektar åker, inbäddade mellan skogsbeklädda kullar och naturbeten där gårdens kor går odlas i första hand spannmål, Dinkel och Lantvete av gamla kultursorter. Dessa spannmålssorter har utvecklats under lång tid och har förmågan att anpassa sig till lokala förutsättningar där det växer. De är perfekta för ekologiskt/biodynamiskt odling då de behöver mindre gödsel, konkurrera bättre mot ogräs och är mera motståndskraftiga mot olika sjukdomar. De innehåller dessutom mer näring, mineraler och vitaminer än de flesta ”moderna” spannmålssorterna. Spannmålet mals till mjöl i Markusgårdens egen stenkvarn.
Engagerade, kunniga odlare som inte använda kemikalier i odlingen som då ge mindre negativ påverkan på miljön och klimatet. Detta tillsammans med en varsam hantering och förädling ge en produkt med mera näring och goda, intressanta smaker. För oss hos Fyra Årstider är det så mat ska produceras och vi är säkra på att ni blir lika glada som vi i denna härliga biodynamisk mjöl från Markusgården.

