skip to Main Content

Rågbröd 

2 bröd

Surdeg:

8 dl rumstempererat vatten

400 g (6,5 dl) rågmjöl, Fyra Årstider

1 msk aktiv surdegskultur  

Vispa ihop ingredienserna i en stor bunke, tänk på att surdegen kommer att öka i volym. Täck över och låt stå i 16–24 timmar i rumstemperatur (om du är orolig över aktiviteten i din surdegsgrund är det en bra ide att vispa runt i surdegen då och då, det ökar aktiviteten).

När surdegen bubblat upp och kollapsat ihop igen är den redo. Doften ska vara tydligt syrlig och aromatisk, konsistensen som lös filmjölk

Deg: 

600 g (10 dl) rågmjöl, Fyra årstider

20 g salt (1 rågad msk)

1 dl varmt vatten (för att höja temperaturen på degen) 

Blanda ner mjöl, salt och varmt vatten direkt i bunken med surdeg och knåda för hand i 5–10 min. 

(Förbered en bunke med vatten intill som du kan doppa händerna i så blir det inte så kladdigt)

Låt degen jäsa i bunken ca 1 timme. 

Fördela degen i två avlånga bakformar, ämnade för brödbakning, (d v s med någon form av beläggning).

Har du inte tillgång till sådana går det bra att klä insidan på formen med bakplåtspapper och sedan fylla formarna med degen. Klipp sedan bort överflödigt papper som sticker utanför formen. Täck över formarna med bakduk och jäs på varm plats tills degen når kanten på formen (bröd jäser bäst mellan 22–30 grader så det är viktigt hålla formarna varma under jäsningen).

Värm ugnen till 250°C. 

Ställ in bröden i ugnen och sänk direkt värmen till 200°C. 

Baka bröden i 45–60 min, eller tills innertemperaturen är 98°C och bröden har vacker färg. 

Låt bröden svalna av på galler.

 

Receptet kommer från Järna Bageri

Pannkakor med Ölandsvete eller Speltvete

4 dl ölandsvete eller speltvete, Fyra Årstider

4 ägg 

1 tsk salt 

8 dl mjölk

Vispa ihop mjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en slät smet. 

Vispa ner resten av mjölken. Justera eventuellt med extra mjöl eller mjölk. Ölandsvetet från Fyra Årstider sväller något mer än speltvetet. 

Stek gyllenbruna i smör eller olja.

 

Receptet kommer från Järna Bageri

Back To Top